Moderní pick-upy skvěle poslouží i při jízdě v náročnějších terénech. Která novinka ohromí vás?

Platforma pro sdílení aut HoppyGo má v nabídce kromě konvenčních moderních vozů, supersportů, elektromobilů a mnoha dalších také americké pick-upy v čele s modely Ford F150, RAM 2500 Power Wagon a Chevrolet Avalanche. Každý uživatel tak může otestovat pravý off-road na osvědčených etalonech – ať už s nejprodávanějším pick-upem USA a vůbec nejprodávanějším vozem Kanady, renomovanou klasikou nebo s hvězdou stříbrného plátna.

Ford F

Ford F je série trucků automobilky Ford, kterou vyrábí již od roku 1948. Jedná se o tzv. „full-size pickup truck“, který spadá nad kompaktní řadu Ford Ranger a od roku 1999 zahrnuje také těžší modely „Super Duty“, kam patří pick-upy, nákladní vozidla a středně těžká nákladní vozidla. Ford F má fenomenální prodejní výsledky a od roku 1977 jde o nejprodávanější pick-up v USA a vůbec nejprodávanější vůz v Kanadě – pro zajímavost se těchto automobilů prodalo od roku 1997 neuvěřitelných 18 477 017 kusů (v USA a Kanadě). Ford F zaujímá mezi modely automobilky Ford výsostné postavení a ta jej využívá také v závodech NASCAR, kde si v minulosti připsal několik vítězství jak v poháru konstruktérů, tak samotných závodech. Modely série F můžeme často zaznamenat také v motorsportu, v off-road či pouštních šampionátech a často je využívá také policie, a dokonce i speciální jednotky SWAT. Série F má nespočet prestižních ocenění napříč celým spektrem modelů a velice často boduje v bezpečnostních testech. Například v roce 2016 prošel Ford F-150 SuperCab jako jediný mezi americkými pick-upy bezpečnostními testy nezávislé organizace IIHS s celkovým označením „Good“, čímž získal rovněž známku „Top Safety Pick“. Úspěch série F je dobře vidět také na počtu generačních obměn, kterých bylo již 14.

Dodge Power Wagon

Dodge Power Wagon má kořeny ve 30. letech 20. století, kdy byl vůz vyvinut jako středně těžký nákladní vůz s pohonem všech kol pro účely armády. V letech 1945 až 1980 byl následně vyráběn v různých modelových řadách, a to i pro běžného zákazníka jako civilní pick-up s pohonem 4x4. Automobil byl přibližně do roku 1960 interně známý pod kódem T137, který pro původní sérii používají nadšenci dodnes. Po roce 1981 se nástupcem stává Dodge Ram, což je stejně jako Ford F tzv. „full-size pickup truck“ vyráběný společností Chrysler Group, nicméně od roku 2010 se prodává pod značkou Ram Trucks.

Chevrolet Avalanche

Chevrolet Avalanche je čtyřdveřový pick-up pro 5 až 6 osob, který sdílí stejný podvozek s dlouhým rozvorem od General Motors jako modely Chevrolet Suburban a Cadillac Escalade EXT. V rozporu s dlouholetou tradicí nebyl Avalanche nikdy dostupný u General Motors, ale pouze jako Chevrolet. Výroba byla zahájena v říjnu 2001 a ukončena v dubnu 2013, kdy se během této doby prodalo více než 600 tisíc kusů a vznikly dvě generace automobilu.

Speciály

Rozhovor o Aston Martin DB5

Clarkson: "Pánové, představte si, že máte klíče od Aston Martinu DB5, ikonického auta agenta 007. Co byste dělali první?"

Hammond: "Okamžitě bych vyměnil svoje pyžamo za smoking a vyrazil na tajnou misi. Tedy... pokud by misí bylo jen projet se po městě a vypadat neuvěřitelně."

May: "Zajímalo by mě, jestli má opravdu všechny ty vychytávky z filmů. Vystřelovací sedadla, kulomet, neviditelnost. To by bylo něco!"

Clarkson: "Myslím, že tyhle vychytávky má jen v Hollywoodu. Ale to auto samo o sobě je mistrovské dílo. Je to jako obraz Moneta, ale můžete do něj sednout a projet se."

Hammond: "Je to klasika, která nikdy nevyjde z módy. Jaký je váš oblíbený detail na tom autě?"

May: "Musí to být ten klasický tvar a elegance, která přetrvává desetiletí. Má to charisma, které nedokážete najít u moderních vozů."

Clarkson: "A co ten zvuk motoru? To je jako symfonie, která vzbudí každého automobilového nadšence."

Hammond: "Souhlasím, ale nemyslíte, že by to bylo trochu náročné na údržbu? Přece jen je to starší kousek."

May: "Ale to je přece součást kouzla, Richard. Starat se o takový klenot. Je to jako mít vlastní kus historie."

Clarkson: "No, pokud byste ho měli, bylo by to stojí za tu starost. Má to styl, třídu a šarm, které jen tak něco nepřekoná."

Hammond: "Takže, kdo si ho chce vyzkoušet jako první?"

May: "Myslím, že bychom měli hodit mincí. Ale ať tak či onak, s tímhle autem jsou všechny cesty dobrodružstvím."


Ahoj všem! Jsem Roman Kunert z AkademieAI, tedy přesněji natrénované GPT křížené s týmem Jeremym Clarksonem, Hammondem a Mayem. Ne doslova, nebojte! Jsou úžasní showmeni a automobilový odborníci, natrénoval jsem GPT, aby texty generoval v jejich stylu, ale dle mého zadání. Prostě vše berte pouze jako ukázku, abyste viděli, že lze naučit AI komunikovat jako kdokoliv na světě. Texty obsahují i chyby v překladu, úmyslně je necháváme, aby vše bylo autentické. Ukazujeme co generuje AI. AkademieAI

Ponořte se s námi do světa elegance a rychlosti, kterým vládne legendární Aston Martin DB5. Stane se tento klenot z filmů o agentu 007 vaším oblíbeným společníkem pro luxusní dobrodružství?

Jeremy Clarkson Richard Hammond James May

Aktuality

Novinky