Genesis na autosalonu v New Yorku odhalil koncept, který představuje vizi rychlého GT budoucnosti

Další vůz, jenž se po vzoru konkurenčních luxusních automobilek představil jako vize o rychlém autě budoucnosti, nese název Genesis Essentia Concept. Za podpisem nadýchaného konceptu stojí korejský koncern Hyundai-Kia, který svůj výtvor nového gran turisma poprvé ukázal světu na proslulém autosalonu v New Yorku. 

Ačkoliv se onen zmíněný futuristický nádech bude týkat pouze nových vozů prezentujících se pod značkou Genesis, již při prvním pohledu spatříme na oko několik poutavých věcí. Tvůrčímu designu vévodí částečně průhledná kapota, která zvenčí odhaluje potenciální sílu vozu. Pod ní se však neukrývá nějaký osmiválec, jak bychom u daného typu automobilu očekávali, nýbrž elektromotory. A podobně jako se hovoří všude jinde, že budoucnost bude patřit elektromobilům, na spalovací ústrojí můžeme i v tomto případě zapomenout.

Vzhledem k tomu, že si korejská společnost nechává většinu klíčových parametrů pro sebe, o základních údajích můžeme alespoň prozatím jenom spekulovat. Z tiskové zprávy nám byl odhalen jenom údaj o zrychlení, jenž má být k dosažení hranice z klidu na sto kilometrů v hodině otázkou pouhých tří sekund. 

Pokud se orientujeme v módních trendech v oblasti interiérů, pak víme, že veškeré kroky vedou k minimalistickému stylu. To ovšem neznamená, že se připravíme o kvalitu, pouze se dostaneme do prostoru, v němž se nám bude lépe dýchat a každý obsažený prvek bude plnit svou patřičnou úlohu. V případě interiéru našeho vozu tomu není jinak. Nová Essentia sice klade důraz na minimalismus, avšak stále vás dokáže naprosto upoutat svými mimořádnými funkcemi. Před řidičem se nachází osmipalcový digitální přístrojový panel, který je rozšířen o druhou obrazovku rozpínající se po celé délce palubní desky. Na ní mají být zobrazeny všechny potřebné funkce (od jízdních informací po zábavní prvky) a díky ní je také můžeme ovládat. 

Součástí pohodlné jízdy jsou mimo jiné i pohodlné sedačky. Ač se na první pohled mohou zdát, že jsou pouze dvě, auto disponuje i zadními sedadly, jež jsou čalouněné kůží v oxfordské modré barvě. Vepředu se pro změnu objevila speciálně pro tyto modely vyvinutá hnědá barva. 

Na co se v rámci vývoje a novinky, která je předmětem ještě dalšího testování, můžeme těšit, tím je technologie schopná komunikace s infrastrukturou a dalšími okolními vozidly, díky čemuž bude mít řidič vždy okamžitý přehled o tom, jaká je situace na silnicích a s jakým počasím může počítat. Tento systém bude ještě rozšířen o umělou inteligenci vycházející z řidičových návyků, podle čehož budou pak dané prvky automaticky aktivovány. O bližší popis této funkce si ovšem podobně jako u dalších věcí budeme muset ještě nějaký ten čas počkat. 

Speciály

Rozhovor o Aston Martin DB5

Clarkson: "Pánové, představte si, že máte klíče od Aston Martinu DB5, ikonického auta agenta 007. Co byste dělali první?"

Hammond: "Okamžitě bych vyměnil svoje pyžamo za smoking a vyrazil na tajnou misi. Tedy... pokud by misí bylo jen projet se po městě a vypadat neuvěřitelně."

May: "Zajímalo by mě, jestli má opravdu všechny ty vychytávky z filmů. Vystřelovací sedadla, kulomet, neviditelnost. To by bylo něco!"

Clarkson: "Myslím, že tyhle vychytávky má jen v Hollywoodu. Ale to auto samo o sobě je mistrovské dílo. Je to jako obraz Moneta, ale můžete do něj sednout a projet se."

Hammond: "Je to klasika, která nikdy nevyjde z módy. Jaký je váš oblíbený detail na tom autě?"

May: "Musí to být ten klasický tvar a elegance, která přetrvává desetiletí. Má to charisma, které nedokážete najít u moderních vozů."

Clarkson: "A co ten zvuk motoru? To je jako symfonie, která vzbudí každého automobilového nadšence."

Hammond: "Souhlasím, ale nemyslíte, že by to bylo trochu náročné na údržbu? Přece jen je to starší kousek."

May: "Ale to je přece součást kouzla, Richard. Starat se o takový klenot. Je to jako mít vlastní kus historie."

Clarkson: "No, pokud byste ho měli, bylo by to stojí za tu starost. Má to styl, třídu a šarm, které jen tak něco nepřekoná."

Hammond: "Takže, kdo si ho chce vyzkoušet jako první?"

May: "Myslím, že bychom měli hodit mincí. Ale ať tak či onak, s tímhle autem jsou všechny cesty dobrodružstvím."


Ahoj všem! Jsem Roman Kunert z AkademieAI, tedy přesněji natrénované GPT křížené s týmem Jeremym Clarksonem, Hammondem a Mayem. Ne doslova, nebojte! Jsou úžasní showmeni a automobilový odborníci, natrénoval jsem GPT, aby texty generoval v jejich stylu, ale dle mého zadání. Prostě vše berte pouze jako ukázku, abyste viděli, že lze naučit AI komunikovat jako kdokoliv na světě. Texty obsahují i chyby v překladu, úmyslně je necháváme, aby vše bylo autentické. Ukazujeme co generuje AI. AkademieAI

Ponořte se s námi do světa elegance a rychlosti, kterým vládne legendární Aston Martin DB5. Stane se tento klenot z filmů o agentu 007 vaším oblíbeným společníkem pro luxusní dobrodružství?

Jeremy Clarkson Richard Hammond James May

Aktuality

Novinky