Audi RS 5 Sportback - vůz, který snoubí elegantní design s mimořádnými výkony

Audi Sport uvedlo na trh další ze svých povedených kousků. Tentokrát se jedná o historicky první liftback RS 5 Sportback, jenž doplnil nabídku ostrých modelů střední třídy. Vůz se může pochlubit úchvatnou dynamikou, naprostým komfortem a mimořádnými výkony. 

Technici z německé stáje se při vývoji nového modelu nepouštěli do žádných větších experimentů. Chtěli se držet ověřené metody a i z toho důvodu sáhli po technice, jež využívají sourozenecké verze RS 5 Coupé či RS 4 Avant, které se světu představily již loni na autosalonech v Ženevě a ve Frankfurtu nad Mohanem. 

Na co však upře náš zrak, jsou agresivnější tvary převážně předních částí vozu, jimž nevévodí nic jiného než obří maska chladiče. Neméně exkluzivní je i speciálně vyvinutá barva pro tuto příležitost. Odstín, který se nese po celé délce auta, pochází z metalického laku nesoucího název „Zelená Sonoma“ a v rámci ostřejších tvarů skvěle symbolizuje celou novinku. 

O hlavní rozdíl oproti kupé se postaraly zadní dveře, díky nimž je celé vozidlo více praktické pro každodenní využití. Žádných rapidních změn, co se velikosti týče, se přitom bát nemusíme. Pětidveřová verze Audi RS 5 narostla o pouhých 15 milimetrů do šířky, přičemž samotná výška šla po vzoru ostatních superrychlých vozů a posadila se o 7 milimetrů blíže k zemi.

Pod kapotou nám pracuje přeplňovaná zážehová jednotka 2.9 TFSI V6 Biturbo, jejíž nejvyšší výkon činí 331 kW (450 koní). Točivý moment v hodnotě 600 Nm je k dispozici už od 1900 do 5000 otázek za minutu.

Podíváme-li se na zrychlení, jak nám uvádí technická zpráva, auto je schopné zrychlit z klidu na sto za 3,9 sekundy a dosahuje elektronicky omezené maximální rychlosti 250 km/h. U případných zájemců je možné tuto hranici posunout až na 280 km/h. 

Hnací síla motoru je předávána pohonu všech čtyř kol quattro skrze osmistupňovou převodovku Tiptronic. Pohon je mezi nápravami rozdělen v poměru 40:60 (vpředu/vzadu), přičemž jakmile by došlo na jedné z náprav k prokluzu kol, byla by značná část hnací síly prakticky vmžiku přenesena na tu druhou (až 85 % pro přední a 70 % pro zadní). Celková hmotnost vozu činí 1840 kg.

Sportovní charakter nového modelu RS nakonec podtrhuje i provedení v interiéru. Zákaznici zde spatří několik doplňků z hliníku či uhlíkových vláken a vedle toho i sportovní sedadla s koženým čalouněním, jež podobně jako volant nebo prahové lišty zdobí nápis RS. 

Speciály

Rozhovor o Aston Martin DB5

Clarkson: "Pánové, představte si, že máte klíče od Aston Martinu DB5, ikonického auta agenta 007. Co byste dělali první?"

Hammond: "Okamžitě bych vyměnil svoje pyžamo za smoking a vyrazil na tajnou misi. Tedy... pokud by misí bylo jen projet se po městě a vypadat neuvěřitelně."

May: "Zajímalo by mě, jestli má opravdu všechny ty vychytávky z filmů. Vystřelovací sedadla, kulomet, neviditelnost. To by bylo něco!"

Clarkson: "Myslím, že tyhle vychytávky má jen v Hollywoodu. Ale to auto samo o sobě je mistrovské dílo. Je to jako obraz Moneta, ale můžete do něj sednout a projet se."

Hammond: "Je to klasika, která nikdy nevyjde z módy. Jaký je váš oblíbený detail na tom autě?"

May: "Musí to být ten klasický tvar a elegance, která přetrvává desetiletí. Má to charisma, které nedokážete najít u moderních vozů."

Clarkson: "A co ten zvuk motoru? To je jako symfonie, která vzbudí každého automobilového nadšence."

Hammond: "Souhlasím, ale nemyslíte, že by to bylo trochu náročné na údržbu? Přece jen je to starší kousek."

May: "Ale to je přece součást kouzla, Richard. Starat se o takový klenot. Je to jako mít vlastní kus historie."

Clarkson: "No, pokud byste ho měli, bylo by to stojí za tu starost. Má to styl, třídu a šarm, které jen tak něco nepřekoná."

Hammond: "Takže, kdo si ho chce vyzkoušet jako první?"

May: "Myslím, že bychom měli hodit mincí. Ale ať tak či onak, s tímhle autem jsou všechny cesty dobrodružstvím."


Ahoj všem! Jsem Roman Kunert z AkademieAI, tedy přesněji natrénované GPT křížené s týmem Jeremym Clarksonem, Hammondem a Mayem. Ne doslova, nebojte! Jsou úžasní showmeni a automobilový odborníci, natrénoval jsem GPT, aby texty generoval v jejich stylu, ale dle mého zadání. Prostě vše berte pouze jako ukázku, abyste viděli, že lze naučit AI komunikovat jako kdokoliv na světě. Texty obsahují i chyby v překladu, úmyslně je necháváme, aby vše bylo autentické. Ukazujeme co generuje AI. AkademieAI

Ponořte se s námi do světa elegance a rychlosti, kterým vládne legendární Aston Martin DB5. Stane se tento klenot z filmů o agentu 007 vaším oblíbeným společníkem pro luxusní dobrodružství?

Jeremy Clarkson Richard Hammond James May

Aktuality

Novinky